Hautakiven huolto ja entisöinti:


-Lisänimien kaiverrukset

-Kultaus, hopeointi, maalaus-Uudelleen kultaukset, hopeointi, metallien puhdistus
-Pesu


-Pohjakiven oikaisut

-Uudelleen hionnat ja sahaukset

-Kukkakehykset yms.

Hautamuistomerkki likaantuu. Hautakiveen kehittyy sammalkasvustoa, joka voi olla vaikea poistaa. Lisäksi kivi saattaa painua, taikka kallistua. Pahimmillaan kaiverretut tekstit saattavat olla täysin kasvuston alla piilossa, ja muistomerkin yleisilme muutenkin hyvin suttuinen.

Muistomerkki voidaan pestä pesuaineilla ja painepesurilla puhtaaksi liasta ja kasvustosta. Pesun jälkeen tutkitaan kaiverrusten pintakäsittelyn kunto. Jos teksti on hopeoitu, kullattu tai maalattu, tarkistetaan ettei pinta ole rapistunut. Usein huollon yhteydessä uusitaan myös tekstien pintakäsittely.

Hautakivi voidaan myös oikaista "toppaamalla" lisämaata pohjakiven alle. Tekniikka on pienitöinen, ja sillä saadaan kiven oikaisu tehtyä nopeasti. Jos pohjakivi on painunut maahan, voidaan hautalaite uudelleenperustaa. Tällöin muistomerkki ja pohjakivi poistetaan paikaltaan, pohjamaa juntataan tiiviiksi, ja uutta maa-ainesta lisätään pohjakiven alle. Tämän jälkeen pohjakivi ja taulukivi asennetaan takaisin paikoilleen. Uudelleenperustaminen on huomattavasti työläämpää kuin toppakankioikaisu. Lopputulos on myös pitkäikäisempi ja painuminen ja kallistuminen huomattavasti hitaampaa.

Jos vanhaan kiveen kaiverretaan lisänimi, palveluumme kuuluu automaattisesti kiven puhdistus ja vanhojen tekstien kunnon tarkistus. Myös pohjakiven oikaisu kuuluu lisänimen kaivertamiseen. Jos on tarvetta uudelleenperustamiselle, asiasta neuvotellaan asiakkaan kanssa ennen työn toteuttamista. Samoin neuvotellaan, jos kivessä jo valmiina olevat tekstit vaativat uudelleenkäsittelyä.

Muistomerkin huolto hinnoitellaan aina tapauskohtaisesti, ja käymme aina tutustumassa huollettavaan kiveen ennen työn hinnoittelua.

Muistomerkin huolto ja entisöinti tuovat vanhan kiven samankaltaiseen ulkoasuun kuin se on ollut uutena ensi kertaa asennettaessa. Melko pienellä sijoituksella hauta saadaan arvokkaan ja siistin näköiseksi, ja siellä on miellyttävää käydä kunnioittamassa läheisten muistoa.